Sebepéče není sobecká

Mnoho z nás vyrůstalo v tom, že se máme starat především o ostatní a nemyslet na sebe. A tak dnes máme potíže se věnovat sami sobě, a když už to děláme, trpíme často pocity viny. Starat se o sebe je ale velmi důležité a nezbytné. Je to dokonce naše povinnost, nikdo jiný nezná naše potřeby a náš současný stav tak dobře jako my sami. A nikdo jiný než my za jejich naplnění není zodpovědný – ani náš partner/partnerka, děti, rodiče nebo podřízení.
Pokud nenaplníte své potřeby, budete pravděpodobně nespokojení, podráždění, frustrovaní a budete mít tendence k výbuchům hněvu. A to není příjemné jak pro Vás, tak pro Vaše blízké.

Ještě mám velmi ráda pořekadlo, že prázdná studna nikoho nenapojí. Pokud se musíte/chcete starat o někoho dalšího, je nutné, abyste vy sami byli v dobré kondici. Pokud totiž následkem dlouhodobého sebezanedbávání onemocníte, nebudete se moct postarat už o nikoho. Věřte mi, poznala jsem to sama na vlastní kůži.

Myslím, že jsem Vám poskytla dostatek argumentů, proč sebepéče není sobecká. A pro rodiče mám ještě jeden speciální. Chcete aby z Vašich dětí vyrostli také tak uhnaní a vyřízení dospělí, kteří se starají jen o své děti a na sebe nemyslí? Ne? Tak to budete muset jít příkladem, protože děti se učí nápodobou.

Jak začít se sebepéči, pokud jste ji (a sebe) dosud zanedbávali? Zkuste si vybrat jednu z oblastí a na tu se tento týden soustředit. A příští týden můžete přidat další 🙂 Pokud potřebujete pomalejší tempo, anebo chcete udělat hlubší změny, můžete si na každou část vyhradit měsíc.
 
SPÁNEK – spát bychom měli chodit kolem 22h, zkuste to a uvidíte, jak ráno budete odpočinutější. Pokud máte problémy usnout, dodržujte zásady spánkové hygieny. Další tipy na lepší usínání najdete v příspěvku o ájurvedské večerní rutině. Pokud jsou Vaše problémy se spánkem závažnější, můžete se objednat na konzultaci.
 
VSTÁVEJTE V ČAS – Ideální je vstávat těsně před svítáním nebo kolem 6h. Pokud spíte déle, můžete se po ránu cítit těžce a někdo může i natékat. Vše je samozřejmě individuální, a pokud kvůli odpolední směně chodíte spát o půlnoci, v 6 ráno skutečně vstávat nemusíte 😉
 
FYZICKÁ AKTIVITA – Každý den bychom se měli věnovat nějaké fyzické aktivitě zvolené vhodně pro naši aktuální situaci. Pro někoho to bude běh, pro jiného jemná jóga. Minimálně bychom ale měli jít alespoň na chvilku na procházku.
 
ZDRAVÉ JÍDLO – Postupně Vám zde odhalují zásady ájurvedského stravování, tak těmi můžete začít 😉 V této sezóně je vhodná čerstvě uvařená teplá strava a husté polévky.
 

A jak přistupujete k sebepéči Vy?

Přihlašte se k odběru mého pravidelného newsletteru, kde s vámi budu sdílet zajímavé ájurvédské tipy a triky!

Nebojte, neslouží ke spamování! Kliknutím souhlasíte s mými zásadami GDPR. Pro více informací klikněte zde.