Ájurvédské rutiny

Proč je dobré mít pravidelný denní režim

Denní režim se v sanskrtu nazývá dinačarja a hraje velmi důležitou roli. To, v kolik hodin vstáváme, zda, kdy a jak cvičíme, kdy jíme, tvoříme a spíme, má na naše zdraví mnohdy daleko větší vliv než naše strava. 

Pokud je náš denní režim pravidelný, tak naše tělo ví, co může očekávat a nervová soustava si může “oddechnout”. V ájurvédském jazyce to znamená, že se velmi významně sníží Váta. Mít pravidelnou denní rutinu vhodnou pro Váš konstituční typ a dané roční období je v ájurvédě považováno za základ zdraví. Níže najdete tipy obecné tipy pro ranní a večerní rutinu.

Proč mít denní režim
✔️Založeno na cirkadiánním rytmu (z našeho pohledu střídání dóš a dne/noci)
✔️Navrací nás do rovnováhy
✔️Větší efektivita
✔️Denní rutina snižuje stres, úzkosti, zlepšuje spánek
✔️Zdravý denní režim harmonizuje naše hormony
✔️Tělo ví, co očekávat, nervová soustava se uvolní
✔️Základní metoda pro snížení Váta dóši
✔️Zlozvyky vyměníte za zdravé návyky
✔️Promyslíte si priority a zařadíte je do svého dne
✔️Pravidelné maličkosti dělají divy, když se sečtou (např. každodenní 15min cvičení vs. každodenní sušenka)
A jak má vypadat zdravý denní režim?

Ájurvéda má doporučené ranní postupy, jak své tělo nastartovat na úspěšný a příjemný den.

Ideální je vstávat ještě před rozedněním (to teď není tak těžké, ale už se nám ty noci krátí). Pokud pospáváte déle, můžete se cítit více unavení, oteklí nebo zahlenění (ale jako vše je i toto individuální).

Zkuste se po ránu napít teplé vody (můžete si ji ochutit například citronem). Teplá voda probudí Vaši peristaltiku a zažívání a připraví ho tak na snídani.

Ještě před jídlem a čištění zubů (ano, zuby by se měly čistit ještě před snídaní) si vyčistěte jazyk škrabkou. Je to speciální ájurvédský nástroj, který se již ale prodává i v drogeriích nebo jej seženete na internetu. Nejvíce doporučuji škrabku z mědi. Škrabka z jazyku odstraní nahromaděný povlak a očistí chuťové buňky (a Vy si pak můžete ještě lépe vychutnat svou snídani). Jazyk je propojen s orgány v těle. Při diagnostice nám jazyk umí ukázat případné problémy se srdcem, plícemi, ledvinami, játry, slezinou, slinivkou a střevy. Funguje to ale obousměrně – čištěním jazyka stimulujete body propojené s jednotlivými orgány.

Po ranní hygieně je ideální jóga nebo jiné cvičení. Pro ty, kteří meditují, je tento čas ideální na meditaci nebo pránájámu (dechové techniky).

A nakonec přichází zasloužená snídaně. Ideální je teplá kaše. Ale pozor, není vhodné kaši míchat s čerstvým ovocem, to si k tomu raději spolu s kořením poduste.

Po ranní rutině tu máme tipy na večer 🌙
K večeru (ale ne těsně před spaním) si dejte bylinkový čaj (meduňka, třezalka, levandule….) nebo ájurvédské teplé mléko s kardamomem, skořicí, sušeným zázvorem a šafránem nebo vanilkou (z koření si vyberte podle své chuti). Můžete přidat i trochu ghi. Tento nápoj vyživuje, zklidňuje a pomáhá od zácpy. Pro lepší spánek si do něj přidejte trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Mléko by neměli pít lidé s narušeným trávením a ti, kteří mají mnoho ámy (toxinů). Kolik máte ámy Vám nejlépe poví ájurvédských terapeut, ale zběžné vodítko je, zda máte povlak na jazyku.

Před spaním pomůže srovnat myšlenky krátká procházka nebo jemná, případně restorativní jóga. Můžete se ale i jen lehce protáhnou.

Jogíni využívají večerního času ke zklidňující pránájámě (dechové cvičení) nebo meditaci. Meditaci si můžete vyzkoušet i Vy. Návod na několik základních najdete například ve výběru stories. Vhodnou alternativou je i četba oblíbené knížky 📚. Já se přiznávám, že jako člověk s ne úplně vyrovnanou vátou jich mám rozečtených hned několik 🙈
A nakonec přichází má oblíbená self-abhyanga neboli sebemasáž. Toto je speciální ájurvedská technika, kdy masirujete sebe sami teplým olejem. Začněte u krku (můžete i hlavu) a končíte u chodidel. Tahy vedete podél kostí a klouby masírujete do kruhu. Tato technika má tolik benefitů, že jí někdy věnuji speciální příspěvek. Zklidňuje mysl, CNS, vyživuje kůži, pomáhá proti stárnutí, snižuje Váta dóšu…. Nesmí se provádět při nemoci, menstruaci a pokud máte ámu (ano, zase ty toxiny). Pokud si nejste jistí, zda je pro Vás vhodná, masírujte si před spaním alespoň chodidla (to mohou všichni). Masáž chodidel Vám pomůže k lepšímu spánku. No a čím se masírovat? To už je dost individuální a mělo by se určitě individuálně na míru. Obecně je ještě stále sezóna pro sezamový olej. Ten ale pro někoho může být příliš těžký. Další alternativou je mandlový olej. Pro Kaphy zase olej hořčičný. Chladivý kokosový olej se nyní moc nevyužívá, ale stejně se i pro něj občas najde indikace.
A jaká je Vaše současná večerní rutina?

Pokud Vás toto tééma zaujalo, můžete bsi koupit záznam webináře “Jak začít s ájurvédou a zařadit ji do svého dne”, kde se tímto tématem detailně zabýváme.

Přihlašte se k odběru mého pravidelného newsletteru, kde s vámi budu sdílet zajímavé ájurvédské tipy a triky!

Nebojte, neslouží ke spamování! Kliknutím souhlasíte s mými zásadami GDPR. Pro více informací klikněte zde.