Podzimní ájurvédská sebepéče

Co nás na podzim obvykle trápí?

Na podzim se u některých lidí (s Vátovou konstitucí nebo nerovnováhou) vyskytují trávicí problémy jako bolesti, plynatost, nafouknutí, zácpa.  Často se objeví nebo zhorší problémy kloubního aparátu, bolesti zad (zejména beder). Podzim také přináší nové výzvy pro naši psychiku a nervovou soustavu a na řadu pak přicházejí úzkosti, deprese, melancholie, strach, nespavost a  nesoustředěnost. Velmi častá je také podzimní únava. U žen se mohou zhoršit menstruační bolesti, zvýšit krvácení nebo nepravidelnost menstruace. Některé druhy ekzémů se také s přicházejícím podzimem horší. Obecně řečeno je toto období výzva pro imunitní systém a nastává období viróz. Podzim je pro mnoho z nás nejnáročnější sezónou. 

Proč je podzim tak náročný?

Mnoho z nás má vátovou nerovnováhu. Ta je mnohdy způsobená našim hektickým životním stylem, nevhodnou stravou, dlouhodobým stresem a nedostatkem odpočinku.

Podzim, který je pod nadvládou váty, naši nerovnováhu ještě zvýší a tím se naše symptomy zhorší nebo se dokonce objeví nový zdravotní problém. V původních textech se udává, že kapha dóša je zodpovědná za 20 onemocnění, pitta za 40 a váta za 80 onemocnění. Váta se také velmi často podílí na patologiích ostatních dóš a roznáší je dále po těle. Když ještě zmíním, že váta se vždy podílí tam, kde je bolest, určitě dojdete i Vy k názoru, že se vyplatí se na harmonizaci této dóši zaměřit.

Co dělat a nedělat na podzim

Jelikož se příroda kolem nás během roku mění, musí se měnit i náš systém sebepéče. Podzim je pod nadvládou Váta dóši, která se vyznačuje suchostí, lehkostí, chladem, drsností a pohyblivostí.

Budeme se tedy snažit tyto vlastnosti vyrovnat teplou stravou s dostatkem prospěšných tuků, pravidelností ve stravě i denním režimu a také pravidelnými olejovými (sebe)masážemi a odpočinkem.

Ačkoliv jsme každý jedinečný, lze doporučit obecné postupy pro danou sezónu. Na podzim bychom se měli zahřívat, zařadit do stravy více zdravých olejů, zpomalit, zvnitřnit se a více relaxovat.

Ze stravy bychom měly vynechat veškeré studené nápoje a jídlo. Zkuste popíjet bylinné čaje a nebo vyzkoušejte ájurvédský zvyk – popíjení teplé vody – jednoduše si uvaříte čaj, ale bez čaje 😉 Tento nápoj dokáže tělo skvěle prohřát, podporuje dobré trávení, zažívání a dokáže i efektivně očistit trávicí systém včetně střev. Vynechat bychom měli také studené mléčné výrobky (např. jogurt, tvaroh). Pokud rádi pijete mléko, zkuste si ho svařit se sušeným zázvorem a kardamomem, špetku luxusu tomuto nápoji dodá šafrán. Na podzim bychom měli zvýšit podíl vařené stravy a omezit syrové potraviny jako zeleninu, ale i ovoce. To je lepší podušené s kořením a přidat můžete i ovesné vločky a ghí, vykouzlíte si tak ideální snídani pro podzimní rána. 

Na podzim trápí mnoho z náís pocit nafouknutí po jídle. Trávení můžeme podpořit čajem z římského kmínu, fenyklu a koriandru. Mezi další koření, které mohou na podzim podpořit naše zažívání patří kardamom, kurkuma, sušený zázvor, ale také černý pepř nebo méně známý hing, Vyhnout bychom se měli drastickým půstům a dietám.

Co bych moc doporučovala, je začít sám/sama sebe pravidelně masírovat teplým sezamovým olejem. Stejně jako byste se mazal/a tělovým mlékem, tak se namažete teplým olejem. Začnete od ramen a skončíte u chodidel. Důležité je dělat to s láskou jako byste masíroval/a miminko. Správné označení je self-abhyanga. Zde už narážím na hranice obecných doporučení. Naprosté většině lidí bude toto doporučení dělat velmi dobře. U lidí, kteří mají velmi špatné zažívání, mnoho toxinů (ámy) v těle či příliš „horkosti“ (pitty) však toto doporučení není vhodné. Nejlepší je samozřejmě přijít na konzultaci k ájurvédskému terapeutovi a ten vám dá doporučení na míru. Doporučuji self-abhyangu vyzkoušet a pokud se po ní nebudete cítit lépe, zkuste vyměnit sezamový olej za olej mandlový, případně si namasírovat jen nohy. Tato procedura se doporučuje ráno nebo večer. Nesmí se dělat při menstruaci a pokud jste akutně nemocní. Self-abhyanga dokáže dělat divy také u určitých typů menstruačních bolestí, přílišného krvácení a plynatosti. Velmi také doporučuji si čas od času dopřát profesionální olejovou masáž – ideálně ájurvédskou abhyangu.

Velmi vhodné je také nastolit pravidelnost v denním režimu. Vstávat, jíst a chodit spát v pravidelnou dobu. Dostatek spánku a odpočinku je na podzim esenciální.

Jak už jsem zmiňovala, je zásadní zpomalit– místo běhu se projít, zkusit jemnou jógu, meditaci, pranajámu, techniky mindfulness… Velmi vyživující je odpočinek s nohami nahoře, zkuste je opřít o stěnu nebo židli a uvidíte, jak v této pozici snadno načerpáte ztracenou energii. Noční práci u počítače vyměňte za teplou postel a knihu.  Pokuste se na sebe klást menší nároky a užívat si raději teplo rodinného krbu.

Přeji Vám klidný podzim.

Chtěli byste podzimní péči šitou na míru?

Objednejte se na konzultaci.

Přihlašte se k odběru mého pravidelného newsletteru, kde s vámi budu sdílet zajímavé ájurvédské tipy a triky!

Nebojte, neslouží ke spamování! Kliknutím souhlasíte s mými zásadami GDPR. Pro více informací klikněte zde.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *