Váta, Pitta, Kapha

Když se řekne Ájurvéda, většině lidí se automaticky vybaví tři dóši Váta, Pitta a Kapha. Jsou to základní energie, které ovlivňují veškeré dění na tomto světě, jak v přírodě, tak v každé buňce našeho těla. Skládají se z kombinace dvou živlů.

Váta je energie vzduchu a éteru (prostoru) – princip pohybu, kinetické energie.

Řídí veškeré pohyby v těle a má na starosti nervovou soustavu, ledviny a močové cesty, pohlavní ústrojí, plíce, pohybový aparát, tlusté střevo, vylučování a také srdce.  Řídí dýchání, pohyb svalů, srdeční puls, přenos smyslových vjemů. Přináší kreativitu a nadšení. V nerovnováze vede ke strachu, úzkosti a rozrušení. Zdravotní problémy pak “páchá” zejména v oblastech, které má na starost. Typická je například zácpa, onemocnění ledvin a močových cest, gynekologické problémy, koubní onemocnění, tachykardie a únava.

Období, kdy převládá, je podzim a první část zimy, pozdní noc/brzké ráno 2-6:00 a pak odpoledne 14-18:00. C o se týče věku, jejím obdobím je stáří. U žen se zvyšuje v těhotenství, při kojení a z menstruační fáze je to menstruace. Její guny (vlastnosti) jsou suchost, studenost, lehkost, pohyblivost, drsnost, jemnost a čirost.

Pitta je energie ohně a vody, je to energie přeměny a transformace.

Řídí veškeré metabolické procesy v těle. Její hlavní působení je v tenkém střevě, játrech, slezině, krvi, kůži, očích a v neposlední řadě řídí naši inteligenci. Pitta dominuje v létě, v poledne (10-14) a uprostřed noci (22-2:00). Co se týče věku, tak v dospělosti. Řídí trávení, zažívání, vstřebávání, výživu, metabolismus, tělesnou teplotu. Přispívá k dobrému chápání. V nerovnováze vyvolává hněv, nenávist, žárlivost a zánětlivá onemocnění. Opět i ona způsobuje problémy zejména ve svých působištích.  Typické jsou průjmy, překyselení, pálení žáhy, nejrůznější infekce, jaterní onemocnění, kožní nemoci a nemoci očí.

Z menstruačního cyklu řídí předmenstruační fázi (od ovulace do MS). Jejími gunami jsou horkost, ostrost, lehkost, tekutost, pohyblivost a olejnatost.

Kapha je energie země a vody – je anabolická, utváří tělesnou strukturu (hmotu) a poskytuje soudržnost a stabilitu.

Kapha poskytuje vodu všem tělesným systémům. Promazává klouby, zvlhčuje kůži a udržuje imunitu. Hlavními místy působení jsou žaludek, plíce a hrudník, klouby, mozek, ustní dutina. Z denního režimu dominuje dopoledne (6-10) a večer (18-22), roční období pozdní zima a jaro a z pohledu věku pak dětství. Z menstruačního cyklu u žen se jedná o období ovulace. V rovnováze se projevuje jako láska, klid, stabilita a schopnost odpouštět. Díky této dóše se nám také v noci dobře spí. 

V nerovnováze vede Kapha k připoutanosti, chamtivosti a potížím spojeným se zahleněním, otokům, obezitě, kašli a trávicím těžkostem.

Guny u kaphy jsou těžkost, pomalost, studenost, olejnatost, tekutost, hladkost, tuhost, měkkost, statičnost, lepkavost, tvrdost a hrubost.

Zajímá Vás, která z dóš nejvíce ovlivňuje Vaše zdraví?

Objednejte se na konzultaci.

Přihlašte se k odběru mého pravidelného newsletteru, kde s vámi budu sdílet zajímavé ájurvédské tipy a triky!

Nebojte, neslouží ke spamování! Kliknutím souhlasíte s mými zásadami GDPR. Pro více informací klikněte zde.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *