Konstituční typy

Ačkoliv je internet plný testů „určete si svou ájurvédskou konstituci“, není to tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jednou z nástrah je, že sami sebe nevidíme objektivně. Můžeme se podceňovat nebo přeceňovat. Také záleží na tom, s kým se srovnáváme. Pokud budeme jako Pitta vyrůstat ve vátové rodině, může se nám zdát, že jsme pomalí. Pokud bychom ale byli obklopeni Kaphami, budeme působit rychle. Vše záleží na úhlu pohledu. Další nástrahou je aktuální nerovnovážný stav, kterému v sanskrtu říkáme vikrti. Pokud máme výrazně a dlouhodobě zvýšenou některou z dóš, může se to propsat, jak do našeho vzhledu, tak do našeho chování. Po čase to pak můžeme považovat za naši přirozenost. Váty jsou popisovány jako velmi štíhlé, ale i ony mohou být dokonce i obézní, pokud jsou v nerovnováze. 

Nejjistější variantou určení konstituce (prakrti) je tedy návštěva ájurvédského terapeuta. Určit Vaši prakrti nám kromě vzhledu a rozhovoru s Vámi pomůže také čtení pulsu, ve kterém je Vaše konstituce zaznamenána. Ve výsledku není nejzásadnější získat „nálepku“ některého konstitučního typu, ale zjistit, co Vám v životě pomáhá a co Vás podporuje a tím se následně řídit. Každému z nás je dána do vínku ta konstituce, která nás nejvíce podpoří na naší životní cestě.

Níže popisuji jednotlivé konstituční typy s tím, co pro ně bývá typické. Jak už jsem ale zmínila výše, není to dogmatické a slouží to jen k získání hrubého přehledu.

Váta

Lidé typu Váta bývají štíhlí a tíhnou k extrémům – buď jsou velmi vysocí nebo malí. Nepřibírají na váze a mívají tenké paže a nohy. Vlasy a kůže bývají suché. Pleť bývá snědá, snadno se opalují. Často mívají hnědé oči. „Vátoví“ lidé mívají často problémy s prokrvením a jejich ruce a nohy bývají studené. Jejich chuť k jídlu bývá nepravidelná, stejně jako jejich stravovací návyky, což se projevuje zhoršeným trávením. Často trpívají chronickou zácpou. Obecně mají tendence k extrémům a buď si příliš dopřávají nebo naopak tíhnou k asketizmu.

Tělo s převahou Váty se rychle unaví a potřebuje dostatek odpočinku. Vátoví lidé se však snaží udržet ve své často nadměrné aktivitě pomocí stimulantů a svou únavu ani nevnímají. To vede ke stavům vyčerpání. Lidé typu Váta mívají také problémy se spánkem, ať už jsou to potíže s usínáním nebo časté buzení. Milují teplé, slunečné počasí.

Jsou velmi citliví a flexibilní. Jsou velmi kreativní, ale někdy jim chybí soustředěnost a své projekty mají problémy dokončit. Mívají umělecké sklony. Často dělají mnoho věcí naráz a tíhnou k chaotismu. Mají tendence ke strachům a  úzkostem.

Váta-Pitta

Tito lidé bývají méně hubení, než samotné Váty. Jejich kůže může mít tendence k zánětům a akné. Vlasy mohou být jemné a suché nebo mastné s lupy. Četné charakteristiky toho typu vykazují kombinaci Váty a Pitty, někdy se vlivy obou těchto dóš střídají. Vyrovnaná Váta-Pitta dokáže propojit kreativitu Váty s praktičností a organizačními dovednostmi Pitty a tím své nápady prakticky uskutečnit. Obvykle bývají zábavní, energičtí a mají rádi změnu. Milují cestování.

Oběma těmto typům dělá dobře stabilita, pravidelnost a uzemněnost.

Váta-Kapha

Vátu a Kaphu spojuje chlad. Tito jedinci tedy mají dvojnásobnou potřebu tepla. Nedostatek tepla se často projevuje ve formě trávicích poruch, například zácpou a dýchácími potížemi se zvýšeným množstvím hlenu. Často dělají věci se zápalem, ale těžko odhadují míru a chybí jim soudnost. Je u nich vyšší riziko hluboké deprese. Jsou kreativní stabilnějším nebo konkrétnějším způsobem než samotné Váty a mají silnou intuici

Pitta

Lidé typu Pitta bývají střední tělesné konstituce výškou i váhou. Mají světlou pokožku se sklony k červenání, pihám a akné. Vlasy bývají jemné, rovné, světlé nebo zrzavé barvy. Mohou se rychle umastit a brzy šedivět. Oči bývají světlé a citlivé na světlo. Snadno se zpotí. Mají dobrý apetit a sklony spíše k řidší stolici. Jsou velmi bystří a inteligentní, bývají ale popudliví a málo trpěliví. Proslulí jsou také svou soutěživostí a pefekcionizmem. Rádi přetváří nápady do reálné podoby. Jsou ambiciózní a potřebují být nezávislí. 

Pitta-Váta

Tato konstituce je velmi podobná výše zmíněné Váta-Pitta. Rozdíl je v tom, že zde dominuje Pitta. Pokožka a vlasy budou mít tedy větší tendenci k mastnotě, než suchosti, pleť se snadněji spálí. Tělesná konstituce nebude tak extrémně štíhlá. Tito lidé jsou uzemněnější a organizovanější než Váta-Pitty. Vědí, co chtějí a jak toho dosáhnout, jsou však limitováni nižší výdrží, což je může rozčilovat. Často se snaží překonat své limity a tělo zocelit. Jsou velmi citliví a vnímaví. Pokud jsou v nerovnováze, mají tendence k výbuchům vzteku a obviňování. 

Pitta-Kapha

Ačkoliv se nedá říct, která konstituce je nejlepší, protože každá přináší určité výhody a slabiny, tato konstituce je v dnešním světě zaměřeném na výkon výhrou v loterii. Tato konstituce snoubí organizovanost a bystrost Pitty s výdrží a stabilitou Kaphy. Tito jedinci ví, co chtějí, jak toho dosáhnout a také k tomu mají dostatek sil a výdrže to provést. Bývají středně silné postavy s dobře vyvinutými svaly. Velmi dobře jim dělá intenzivnější cvičení. Dokážou snést i extrémní podmínky. Velmi snadno se prosazují a bývají úspěšní. Často pak mohou oplývat přehnanou sebedůvěrou a arogancí. Mívají tendence své pocity internalizovat, pokud je však něco vyprovokuje, může dojít k výbuchu hněvu. 

Kapha

Typická kapha bývá mohutnější tělesné stavby, pokud dostatečně nesportuje, přibývá na váze pouhým pohledem na jídlo. Pokud se však dostatečně pohybuje, oplývá silným zdravím. Jejich pokožka bývá silnější, hladká, chladná (ne však studená). Vlasy bývají husté, tmavé a lehce zvlněné. Typické jsou pro ně velké laní oči a plné rty. Dobře snáší velkou fyzickou zátěž, kterou však nemají příliš v oblibě. Do pohybu se často musí nutit. Rády, dobře a dlouho spí.  Mohou být trochu zpomalené, nemají rády změny  a tíhnou k připoutanosti. Umějí být velmi soucitné a mají velký mateřský (pečovatelský) instinkt. Jejich mysl bývá klidná a stálá. Mohou mít sklony své emoce internalizovat. 

Kapha-Pitta

Tito lidé jsou větší než ostatní duální konstituce s pittou. Obličej je směsicí kaphové kulatosti a pittovsky ostrých linií. Pokožka bvá světlá a snadno se mastí. Jsou inteligentní, mají dobrou koncentraci, paměť a výřečnost. Nejsou ale tolik ambiciózní, jako Pitty nebo Pitta-Kaphy. Mísí se v nich vlastnosti ostré pitty s uzemněností a stabilitou kaphy. Mají tendence k internalizování emocí a hromadění frustrace uvnitř sebe. 

Kapha-Váta

Kapha-Váty jsou obvykle střední postavy a bývají většinou vysoké. Jejich váha má tendenci fluktuovat. Jejich obličej je směsicí kaphové kulatosti a vátové hranatosti. Oči střední velikosti bývají neobvykle podmanivé. Pokožka není ani světlá, ani tmavá, stejně tak ani suchá, ani mastná – tíhne k rovnováze mezi obojím. Těmto typům chybí teplo Pitty, a tak jim často bývá zima. Tato konstituce je na jednu stranu velmi kreativní, ale nové nápady jsou rychle uzemněny klidnou a stabilní kaphou s negativním vztahem ke změnám. Lidé této konstituce jsou jemní, tolerantní, citliví a milující. Jsou to také veselí a přátelští společníci. Pokud se dostanou do nerovnováhy, mohou trpět pocity bezcenosti a depresemi. 

Váta-Pitta-Kapha

Tridóšická konstituce je velmi vzácná. Bývá nejsilnější a nejvytrvalejší ze všech typů. Tělesný rámec bývá větší a váha stabilní. Obličej je kombinací vátové délky a hranatosti, pittového srdcového tvaru a kaphové kulatosti. Středně velké oči bývají podmanivé. Kůže je dostatečně hydratovaná, aniž by byla mastná. Tito lidé jsou bystří, kreativní, bezstarostní a stabilní. Bývají enthusiastičtí, ambiciózní, mají rádi zábavu, ale dokáží také tvrdě pracovat. Jsou soucitní, jemní a tolerantní.

Pokud Vás zajímá Vaše dóšická konstituce, objednejte se na konzultaci.

Přihlašte se k odběru mého pravidelného newsletteru, kde s vámi budu sdílet zajímavé ájurvédské tipy a triky!

Nebojte, neslouží ke spamování! Kliknutím souhlasíte s mými zásadami GDPR. Pro více informací klikněte zde.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *