Proč jíst sezónní potraviny

Jsou čerstvější, jelikož k nám necestovaly přes půl planety. Čerstvé potraviny mají také více prány – životní energie.
 
Mají lepší chuť, protože dozrály na slunci a ne ve skladu.
 
Mají také vyšší nutriční hodnotu, protože se vitamíny a antioxidanty dlouhodobým skladováním a převozem rychle vytrácejí.
 
Příroda to zařídila tak dokonale, že nás sezónní potraviny vrasejí zpět do rovnováhy a kompenzují výkyvy počasí. Například výhonky, listová zelenina a ředkvičky snižují Kaphu, která se na jaře zvyšuje, sladké ovoce v létě chladí příliš horkou Pittu a kořenová zelenina, dýně a ořechy jsou snižují působení Váty na podzim. V zimě zde úroda není a tak se počítá s tím, že budeme jíst zásoby a také v tuto dobu nejsnáze strávíme maso, Místní potraviny jsou pro nbás nejvhodnější, protože již naši předci na ně byli zvyklí a naše tělo je na jejich trávení více připravené. Jak už z textu vyplývá, pojídáním nesezónních potravin můžeme svému zdraví naopak přitíž. Například pokud v zimě rádi jíte dovážené jahody, které Vás ochladí a navíc nemají ani příliš dobrou chuť.
 
Změna skladby sezónních potravin nás nutí pravidelně měnit složení našeho jídelníčku, které se tak stává pestřejším.
 
Toto stravování, které snižuje potřebu dovážení potravin přes půl světa je samozřejmě ekologičtějsí a podporuje místní výrobce.
 
Sezónní potraviny jsou také povětšinou levnější a šetří tak nejen naše zdraví, ale také naši peněženku.
 
Je mi jasné, že dováženým potravinám se v našem světě nevyhneme a i já je samozřejmě kupuji, ale zejména ovoce a zeleninu se snažím alespoň během jara a léta kupovat co nejvíce místní.
A jak to máte Vy? Já si dodnes pamatuji, že nejlepší rajče jsem jedla jako malá na dědově zahrádce. S tím se ta dnešní kupovaná v obchodě srovnat nedají.

Přihlašte se k odběru mého pravidelného newsletteru, kde s vámi budu sdílet zajímavé ájurvédské tipy a triky!

Nebojte, neslouží ke spamování! Kliknutím souhlasíte s mými zásadami GDPR. Pro více informací klikněte zde.