Detox: ano nebo ne

Blíží se jaro a všude se to hemží jarními detoxy a já bych k tomuto tématu ráda napsala pár slov.
 
Tradiční ájurvédská očista se nazývá pančakarma, trvá většinou 21 dní + čas na přípravu a následnou regeneraci. Tato očista se soustředí na odstranění nadbytečných dóš z těla. To, čemu většinou říkáme detox, nazýváme v ájurvédě áma páčana, která se zaměřuje na zbavení těla toxinů, škodlivin a nestrávených částí potravy (nazýváme to ámou).
 
Jaro je zajisté vhodný čas k detoxu, ale ta musí být vhodně vedena a to zrovna konkrétně pro Vás.
Nesprávně provedený detox může vyústit ve snížené agni (trávicí oheň) a následné trávicí potíže jako je nechuť k jídlu, nadýmání, bolest břicha, průjmy nebo zácpa. Narušené trávení nepracuje dobře a paradoxně se pak tvoří ještě více ámy, čili toxinů. Náš stav pak může být ještě horší než před detoxem. Další nástrahou je, že může dojít ke zvýšení Váty následkem hladovění a velkých změn.
 
Pro koho není detox vhodný – detoxu by se obecně měli vyhnout těhotné a kojící ženy, vyčerpaní lidé, děti a staří lidé.
 
Detoxy mají svá pravidla, která se liší podle délky a druhu. Co ale platí vždy je, že po detoxu musíte své trávení začít zatěžovat postupně! Začít od lehce stravitelného jídla (například rýžová voda, rýže nebo kičari) a postupně přidávat další potraviny. Jako když zapalujete oheň a začínáte od malých třísek až po velká polena. Stejným způsobem si můžete vybudovat i svůj trávicí oheň. Při očistách by se nemělo také pracovat a sportovat.
 
Pro každou dóšu je vhodnější jiný typ detoxu, Kaphy mohou pod dohledem strávit i pár dní bez jídla, zatímco Váty nikoliv. Kaphám by na jaře příliš neprospěl půst ve formě ovocných šťáv, zatímco u Pitt by to částečně vhodné bylo. Pro Váty je nejvhodnější monodieta – jíst několik dní například jen kičari (ájurvédské lehce stravitelné jídlo).
 
Co může udělat každý
Pokud si chcete nějaký ten detox dopřát a nemůžete si jej dovolit pod vedením odborníka, jsou zde možnosti i pro Vás.
– vynechte na nějakou dobu maso, mléčné výrobky, průmyslově zpracované potraviny, cukr, bílou mouku, smažené jídlo
– pijte pravidelně teplou vodu. Existuje očista pomocí horké vody. Po dobu 10 dnů pijete přes den každých cca 10min doušek horké převařené vody. Zkuste to a budete překvapeni účinky.
– pijte K2F čaj – smíchejte semínka koriandru, kumínu (římského kmínu) a fenyklu 1:1:1, 1 lžičku směsi zalijte 250ml horké vody. Můžete vypít až 2 l denně.
– pijte čaj ze skořice, hřebíčku a kardamomu
– skvělý je také čaj ze sušeného zázvoru (ne pro těhotné, žlučníkáře a lidi se žaludečními vředy)
– kdo se na to cítí, může pár dní jíst pouze kičari (recept brzy dodám, případně snadno vygooglíte) – nezapomeňte pak ale vybudovat svoje agni “polínko po polínku”.
 
Detoxy – áma páčany – mají své místo a benefity, jen dávejte pozor na to, komu se svěříte do péče a zda je to pro Vás vhodné. I po špatném detoxu se chvíli můžete cítit dobře, otázkou ale je, jak se cítíte například 1- 2 měsíce po něm.
Já osobně se soustředím na individuální práci s klienty, kde je jim režim ušit na míru.

Přihlašte se k odběru mého pravidelného newsletteru, kde s vámi budu sdílet zajímavé ájurvédské tipy a triky!

Nebojte, neslouží ke spamování! Kliknutím souhlasíte s mými zásadami GDPR. Pro více informací klikněte zde.